Bli medlem

Du behöver vara medlem för att delta i föreningsaktiviteter såsom workshops, kurser, julfest mm. Dock för att vara med på salsacafé och salsa-afterwork behövs ej medlemskap. 

Anmälningsformulär för 2020 - gäller för föreningsaktiviter från och med 20191201.  

Vänligen fyll i samtliga uppgifter i formuläret. Medlemsavgiften på 100 kr ska samtidigt sättas in på BG 243-6012. Eller Swisha till 123 115 90 11. OBS: skriv ditt namn, mejladress samt vad du betalat för.

Som medlem i Salsa Kulturförening Varberg ger du ditt samtycke till att föreningen hanterar tillämpliga personuppgifter.

När du betalar medlemskap läggs du till som mottagare av vårt nyhetsbrev. Om du inte vill ha nyhetsbrevet kan du avprenumera.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång per månad. Som prenumerant ger du samtycke till att Salsa Kulturförening Varberg hanterar tillämpliga personuppgifter.

Anmäl dig till nyhetsbrev

* denna uppgift måste lämnas

föreningen fyller 20 år 16e april 2020

Ett försök till historiebeskrivning av Niklas Angmyr, föreningens nuvarande ordförande.

Grattis till oss alla medlemmar i Salsa Kulturförening Varberg, vi fyller jämt den 16e april och har uppnått den hyfsat mogna åldern av tjugo år.

Visst är det roligt att fylla år men det sker under den mest konstiga dansvår. Jag tänker förstås på coronaepidemin som ställer in allt. Som tur är hade styrelsen inte planerat något firande till just denna dag.

Vi hoppas istället på att kunna kombinera firande med årets salsagrillfest som vi hoppas blir av den 21a augusti i Träslövsläges Båtklubb (om corona vill).

Men om vi för en stund ska titta bakåt….

Personligen är jag relativt ny i både salsan och föreningen. Det jag känner om historien har jag lärt mig av mina kamrater i styrelsen och särskilt Ingrid Åkesson och Björn Mellquist som suttit i styrelsen långt innan min entré i föreningen. För att få tillgång till föreningens tidigare historia har jag också träffat Hans Sandström som är föreningens nuvarande revisor och medgrundare samt Miguel Delgado, också medgrundare. Bilderna nedan kommer från deras arkiv. 

Den 16e april år 2000 grundades Salsa Kulturförening Varberg av Miguel Delgado, Hans Sandström, Eva Sandström, Dan Öhrling, Celina Öhrling och Maulo Rivera.
 

Anledningen till namnet var att beskriva syfte och verksamhet och att ordet ’kultur’ var med hade två skäl. Ett var taktiskt för att kvalificera sig för kulturstöd i olika former. Viktigare var att omfamna hela det breda kulturbegreppet ’salsa’ som är väldigt mångfacetterat och kopplat till salsans historia.

Termen salsa, sås på spanska, hänvisar till blandningen av olika typer av latinamerikanska musikstilar, till exempel rumba, són montuno, guaracha, mambo, cha cha cha, danzón, són, guagancó, cubop, guajira, charanga, cumbia, plena, bomba, festejo och merengue. Dessa stilar har sitt ursprung och utövning på Kuba, Karibien och eller andra delar av Latinamerika. Många av dessa förblev individuella konstformer (till exempel merengue, son och rumba) medan andra blandades ihop, som en sås.

Under 30 talet pågick stor social politisk press på både Kuba och Puerto Rico vilket resulterade att många emigrerade eller flydde till olika städer i USA. Musiker med olika latinska influenser som flyttat dit började blandade flera musikstilar. Till det adderades dans. Fortfarande diskuteras salsans exakta ursprung. De flesta menar dock att den härstammar från kubanerna. Men kommersiella krafter i New York har också spelat in. I vilket fall, salsan föddes och vilken fantastisk blandning det blev.

(Denna länk ger en lång och komplex historiebeskrivning av både salsamusik och -dans. Det finns också en film på Youtube, El cantante, som beskriver salsans begynnelse).

Salsa är således ett väldigt brett kulturellt begrepp. Grundarna ville skapa kunskap om salsans beståndsdelar och historia samt att ha aktiviteter enligt denna breda definition av salsa. Syftet landade i att föreningen skall
 • vara ett forum där salsaintresserade skall kunna träffas och umgås
 • verka för medlemmarnas utveckling i salsadans genom olika aktiviteter.
 • verka för integration mellan människor med olika kulturell bakgrund.


Förhistorien till grundandet var, säger Hans, att Dan Öhrling jobbade i Malmö och gick kurser där. Sedan ville han förstås dansa salsa även hemma i Varberg. Dan snackade med kompisar som bland annat hade latinska rötter. De tyckte att salsa verkade roligt och bestämde sig för att starta en förening för att skapa danstillfällen och träffa andra med samma intresse. Och jag som dagens ordförande, känner igen mig, det är samma anledning till att jag är aktiv i föreningen idag.

Medlemsavgiften sattes till 50 kr och den 30e april noterades de första medlemsinbetal-ningarna. Verksamheten var igång.
 


Vi kan se i andra kassaboksbilden från Hans goda räkenskaper, att föreningen redan i maj ordnade sin första socialdans i en lokal som heter Valhall som ligger på Öders gränd i Varberg. Man var ofta där för kurser och socialdans.

Alla var nybörjare i början. Dan Öhrling höll den första kursen och kursavgiften var 200 kr. Man ’investerade’ i medlemmar som gick kurser för utbildade instruktörer till exempel i Göteborg och sedan fanns det en förväntan att man förmedlade kunskaperna till kurs- eller workshopdeltagare i Varberg. 

Det lades stor vikt vid idéen om ideell förening och principen var att föreningsverksamheten finansierades av medlemsavgifter där ca 20 % sparades och 80 % gick till verksamheten. Under åren har föreningens förtjänster kommit medlemmarna tillgodo genom att  hålla låg medlemsavgift, arrangera gratis salsacafé för medlemmar, rabatt på salsaskor och att ordna spelningar, fester etc till självkostnadspris. Det har också varit viktigt att alla medlemmar hjälps åt vid olika aktiviteter. Vid föreningens tioårsjubileum på Träslövsgården tog man t ex  hjälp av medlemmarna och ca femtio personer ställde upp med en arbetsuppgift före, under eller efter evenemanget. När många gör något mindre så blir det sammanlagt mycket gjort. Rotation på styrelseposter har också varit viktigt.

Förstås höll man kurser även på den tiden, se bilderna nedan. Kurser har hållits på ABF,  IOGT-NTO på Prästgatan och i Håstens samlingslokal. Hallands Nyheter gjorde reportage och på bilden syns Jörgen Nilsson som instruktör.  Fler viktiga instruktörer genom tiderna är Gary och Angelica Young, Zacharias Holmdahl-Sjöberg och Cecilia Bengtsson. 

Föreningen initierade salsacafé i IOGT-NTOs lokaler, en vana som står sig än idag. Av fjärde bilden kan vi dra slutsatsen att föreningen redan då hade samma utmaning som vi har idag, det vill säga att locka förare. 

Och så var det förstås självklart mycket socialdans. Det ordnades till exempel bussresor till Göteborg och Rio Rio. 2002 åkte föreningen till Uddevalla. Huascar som driver Salsadans.com värmde då upp. Gjuteriet i Falkenberg var också ett ställe man var på. Sommardans anordnades på Solviken.
 


Att få till alla dessa aktiviteter ända fram till vår tid 2020 har naturligtvis inneburit att många personer under åren varit aktiva. Alla kan inte nämnas här. Men några (med risk att någon känner sig förbisedd, sorry) som suttit i styrelsen genom åren, förutom Miguel, Hans och Dan, är: Alfredo Tinoco, Raul Chavez, Gunilla Scherman, Marianne Castellano, Torgny Svedberg, Ana-Maria Alvarez, Lorenza Palmarini, Birgitta Rothén, Ana Riquell, Jörgen Nilsson, Jonas Möller Nielsen, Björn Mellquist, Ingrid Åkesson, Mats Nilsson, Rickard Bremer, Madeleine Johansson, Ingela Nilsson, Christina Bok, Zacharias Holmdahl-Sjöberg, Cecilia Bengtsson, Elvira Fako, Elsy Hoffmeister, Ingela Lindgren med flera. Föreningens första webb fixade Rikard Bremer 2002. 2014 ville föreningen modernisera sidan vilket gjordes av Jörgen Åkesson. 2019 förnyades föreningens webb ytterligare en gång, då av undertecknad.

Många personer utöver dessa, har engagerat sig i föreningen genom åren. Alla nämns inte men allas engagemang har genom tiderna varit betydelsefullt och mycket uppskattat för att få föreningen att växa och utvecklas. STORT tack för detta till ER ALLA!
 

Tillbaka till historieteckningen.  

År 2010 fick Varberg ett viktigt salsatillskott. Guillermo Gutierrez Relé (född på Kuba) och Lisa Widegren flyttade till Varberg från Stockholm. De etablerade Salsakurs.se här. 

Att en kommersiell salsaaktör etablerades i Varberg skapade nya förutsättningar för Salsa Kulturförening Varberg men också så småningom en del meningsskiljaktigheter i den då sittande styrelsen. Föreningen och Salsakurs samarbetade på olika sätt. Guillermo med sina kubanska rötter var förstås en väldigt spännande men också utmanande samarbetspartner. Vad som berättats för mig så växte det fram olika uppfattningar i styrelsen om vem som skulle anlitas för kurser och evenemang. 

Dåvarande ordförande var mycket tydlig med att man inte skulle se varken Salsakurs eller andra aktörer som konkurrenter, utan som möjligheter. Uppfattningen var att både interna och externa resurser skulle anlitas. Men under 2016 ledde de olika uppfattningarna till en brytning och Miguel Delgado startade upp föreningen Salsa Varberg. Trist förstås med splittring men fyra år senare gläds vi åt att det finns flera aktörer i Varberg som vill att salsan ska växa.  

Den nyvalda styrelsen från 21e mars i år,

 • Louise Carlsson (sekreterare)
 • Ulrika Adamsson (kassör)
 • Björn Mellquist (ledamot och ‘creative director’)
 • Lollo Fagerlind (ledamot och kontaktperson)
 • Anna Maria Friis Kristiansen (suppleant)
 • Eva Nilsson (suppleant)
 • Ingrid Åkesson (suppleant)
 • samt undertecknad (ordförande),

upplever stort intresse och att föreningen frodas. Salsacaféer, salsa-afterworks samt sommar- och julfest är idag populära mötesplatser. Kurserna är populära. Workshops är omtyckta. Vi gläds åt goda samarbeten med externa aktörer som till exempel Salsakurs och Yassballet. Och vi har en kubansk oas i samarbetsparten Hotell Havanna. Medlemsantalet har växt till runt 150 personer och vi har deltagare från både Göteborg, Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad.
 

Det finns självklart utmaningar. Att locka fler förare är en utmaning som består. Och tänk om alla som varit ’inom salsan’ men sedan lämnat, hade stannat – då hade vi lätt varit minst det dubbla antalet personer som möts regelbundet. Sedan är det ju mycket arbete med en förening, ett arbete som i nuläget i hög grad bedrivs av styrelsen. Där är energin för att ordna dans mycket viktig att upprätthålla. Fler krafter är alltid välkomna.

Historieskrivning ger intressanta perspektiv. Kanske var det ett bredare engagemang förr, i vilket fall låter det sympatiskt. Men samtidigt vittnar samtiden om att det är svårt att locka till ideellt engagemang. Och nu det finns en kommersiell salsaaktör i Varberg som gör att man kan 'köpa' dans utan andra åtaganden på ett sätt som inte var möjligt under föreningens tidiga historia. 

Föreningen har kvalitet och utveckling som ledstjärnor. De pengar som kommer in satsas på arrangemang som går utöver det vanliga, till exempel liveband - vilket vi upplever som nödvändigt för att synas i det enorma dans-, kultur- och fritidsutbud som finns i Varberg med omnejd. Föreningens önskan har alltid varit att föreningens förtjänster ska komma medlemmarna tillgodo. Vi ska inte gå med vinst, utan vi finns till för att skapa roliga och utvecklande möjligheter för medlemmar att dansa salsa.

Sedan är det ju så att till och från så måste man gå tillbaka till syftet med föreningen. Föreningen ska främja salsakulturen genom dans, möten och integration. Hur ska detta utvecklas? Och hur ska vi jobba för att bli lika många förare som följare?

Att konstatera dock. Det var ett fantastiskt gott initiativ som togs den 16e april år 2000. Det såddes ett frö som definitivt har växt. Många människor har dragit sina strån till stacken för denna fantastiska förening. STORT TACK till er alla.

Salsa är energi. Dans är glädje och rytm. Salsadans är möten med människor från när och fjärran. Vi har roligt när vi ses. Jag upplever att vi är stolta över att ha etablerat salsan så grundligt här i Varberg. Och vi är stolta över att locka salseros och salseras hit från övriga Sverige (som har hört att vi dansar lite annorlunda här). Och sist men absolut inte minst, vi har den goda vanan att alla dansar med alla, det är bra. 

Vi ser fram emot ytterligare tjugo dansår.

Hälsningar
Niklas Angmyr
Ordförande i Salsa Kulturförening Varberg

Tidigare nyhetsbrev

Nyhetsbrev 20200324

Salsa Kulturförening Varberg ställer in aktiviteter pga corona
Det är en tråkig rubrik att skriva men tyvärr tvingas vi ställa in kommande aktiviteter - enligt nedan.

Kurser och aktiviteter fr.o.m. onsdagen 25/3 t.o.m. torsdag 23/4 är INSTÄLLDA pga coronaviruset. Dans innebär med nödvändighet närhet och därför är det (tråkigt nog) bäst att avstå dans för närvarande.

Därför har styrelsen i Salsa Kulturförening Varberg tagit beslutet att ställa in kommande kurstillfällen i närtid i kursen salsa nybörjare, salsa-afterwork 27e mars, semba den 18e april samt fortsättningskursen i salsa som skulle startat efter påsk. Semba och fortsättningskursen hoppas vi kunna genomföra under hösten 2020.

Kanske, kanske inte, så är smittsituationen tillbaka i normalläge i slutet av april. För närvarande finns i kalendern salsa-aw 24e april, salsacafe 2a maj samt start av musikalitetskurs 5e maj. Därutöver hoppas vi kunna slutföra nybörjarkursen i salsa 29/4, 6/5 och 13/5. MEN, närmare information kommer efter påsk.

Vi hoppas på er förståelse! Vid frågor, ställ dom här eller hör av er till någon i den nya styrelsen.

Den nya styrelsen
I lördags på årsmötet återvaldes Louise (som sekreterare), Ulrika (som kassör), Björn (som ledamot), Lollo (som ledamot och kontaktperson), Anna Maria (som suppleant) samt Niklas (som ordförande). Ingrid Åkesson samt Eva Nilsson valdes in som suppleanter. Välkomna Ingrid och Eva. Hans Sandström återvaldes som revisor. Ingela avgick.

Angående valberedning beslutade årsmötet att utse lämplig eller lämpliga personer som har goda kontakter bland föreningens medlemmar. En utsedd finns redan men finns det någon mer som läser detta som också vill vara valberedare?

Den nya styrelsen möts på ett första ordinarie styrelsemöte på tisdag den 31e mars.

Hälsningar från
Louise, Ulrika, Lollo, Björn, Niklas, Anna Maria, Eva och Ingrid

Nyhetsbrev mars 2020 från Salsa Kulturförening Varberg

Hej. Hoppas alla mår bra trots pandemitider. Enligt vår vetskap är ingen medlem drabbad av coronaviruset. Hoppas det förblir så och att allas nära och kära också förblir friska.

Föreningen har med anledning av smittspridningsrisk valt att ställa tre arrangemang i närtid. Nybörjarkursen den 18e samt 25e mars är inställda. Vi förlänger kursen istället så ingen kommer att gå miste om något lektionstillfälle. Även salsacaféet den 21e mars är inställt. Vad som händer senare i mars och april bestäms vid senare tillfälle. Håll utkik på www.salsameravarberg.se samt på Facebook och Instagram för aktuell information. 

Under tiden får vi glädjas av minnen av härlig son-dans, dels workshopen med Yassel, dels son-festen på Hotell Havanna den 7e mars. Nybörjarkursen i salsa pågår också med många flitiga elever och rolig stämning.


De aktiviteter som är aktuella för närvarande är:
 
--------------------------

Årsmöte lördag 21e mars 2020
Kl 11 - 12 hålls årsmöte i Salsa Kulturförening Varberg. Plats. IOGTs lokal, Prästgatan 27 Varberg. Som vanligt serverar vi god årsmötesfika.

Stadgar och årsmötesagenda finns på föreningens webb.

-------------------------- 

Fredag 27e mars 2020 - Salsa After-work på Hotell Havanna i Varberg

Afterwork-salsa i samarbete med Salsakurs.se och Hotell Havannahttps://www.hotellhavanna.se/startsida/.

Kl 17:00-18:30 gratis introduktionskurs i kubansk salsa av Louise och Guillermo. Kl 18:30-22:00 socialdans med salsa, bachata och kizomba med DJ Rele.

Vill du äta innan? Boka bord på Hotell Havanna här.
 
--------------------------

Musikalitetskurs med Gustaf Zetterström - start 16e april - 5 tillfällen

Gustaf har vi mött på killstyling hösten 2019. Han är mycket intresserad av musikalitet och musikens rötter. I denna kurs under Gustafs ledning dyker vi djupare ner i detta. Gustaf berättar, deltagare ställer frågor och gemensamt upptäcker vi tex skillnaden mellan son-claven och rumba-claven och hur detta påverkar dansen. 

Läs mer och anmälan på denna länk.
 
--------------------------

Workshop i semba - 18e april

Semba är en traditionell typ av musik och dans från Angola. Semba kommer från det enskilda Massemba, som betyder "en beröring av magen" - en av de mest igenkännliga och underhållande rörelserna i semba.

Kursen hålls av Yves Raymond som också håller semba- och kizombakurser på Adrianas Danshus i Göteborg. Yves är en omtyckt och pedagogisk lärare.

Läs mer och anmälan via denna länk.
 
--------------------------

Måndag 20e april 2020 - Kursstart i kubansk salsa fortsättning 1

Salsa kulturförening Varberg och Salsakurs.se genomför åter en fortsättningskurs (forts 1) i salsa. Lärare blir Louise Carlsson (Salsa kulturförening Varberg) och Guillermo Gutierrez Relé (från Kuba, Varberg och Salsakurs.se). Båda är väl kända i Varberg och mycket duktiga dansare.

Anmälningar har redan börjat trilla in - men sprid ordet i era kretsar. Kursen genomförs med minst tolv betalande deltagare samt med någorlunda jämn fördelning mellan förare och följare. Vid behov hoppas vi kunna sätta in några extraförare eller extraföljare.

Mer info här.
 
--------------------------

Grillpicknick och salsasommarfest - VI SAKNAR LOKAL

Den salsasommarfest som vi traditionsenligt brukar ha i månadsskiftet maj och juni riskerar att inte bli av i år. Vi saknar helt enkelt en lokal. Om någon av era medlemmar har en lokal eller lokaltips i Varberg med omnejd så hör av er till Björn på bjorn@lagtag.se eller 0731-820033. Vi behöver ha ett dansgolv, gärna både ute och inne. Möjlighet att grilla och sittplatser. Vi behöver ha ett kök. Parkeringsplatser. Bonus är badmöjligheter och solnedgång i havet. 
 
--------------------------

I april fyller föreningen 20 år. Närmare bestämt den 16e april. Och visst ska vi ha en födelsedagsfest - men det blir efter sommaren. Hur tycker du att vi ska fira? Svara på enkäten
 
--------------------------

Hälsningar från styrelsen - ta vara på er
Louise, Lollo, Anna Maria, Björn, Ulrika, Ingela och Niklas
 
--------------------------

I våra socialdanstillfällen förekommer det att vi tar foton samt filmar för publicering i sociala media. Om du inte vill vara med på foto och film så säg till så undviker vi självklart att fånga dig på bild.

Salsanyheter i februari 2020

Hej salsavänner. Det blir dans även i februari även om det inte blir lika intensivt som i januari. Här får du en uppdatering av vad som är på gång.


Nu på lördag 8e februari - Salsacafé
Du som varit där förr vet hur det funkar. Vi ses mellan kl. 13:00 – 16:00 i IOGTs lokal på Prästgatan 27 Varberg. Fikabordet står där med kaffe, fralla, kaka och frukt.

Du som inte varit där förr och eventuellt är ny i salsasammanhang är förstås också mycket välkommen. Salsacaféerna har en blandad publik bestående av både nya och erfarna salseros. Man kan komma endast för att fika om man känner för det. Vill du prova-på och få en introduktion? Hugg tag i någon som du tycker dansar bra och be om hjälp. Vi vill gärna hjälpa till. Och alla dansar med alla. Alla är hjärtligt välkomna! Ta gärna med dina kompisar som inte provat på förr. Och nya förare är särskilt välkomna.

Gratis entré för medlemmar. Är du inte medlem kostar det 20 kr i inträde.

Evenemanget finns också på Facebook.

Arrangörsansvariga: Björn och Niklas. Vill du hjälpa till hör av dig till Björn 0731 82 00 33 eller Niklas 0733-90 40 79. Bidra gärna med en kaka. Dom kan vi aldrig ha för många av.


Fredag 28e februari - Salsa-afterwork
Afterwork-salsa på Hotell Havanna sista fredagen varje månad. I samarbete med Salsakurs.se och Hotell Havanna.

Kl 17:00-18:30 gratis introduktionskurs i kubansk salsa av Louise och Guillermo. Kl 18:30-22:00 socialdans med salsa, bachata och kizomba med DJ Rele.

Vill du äta innan? Boka bord på Hotell Havanna här.

Se också information på Facebook.


Son-lördag 7e mars - workshop samt fest på kvällen på Hotell Havanna
Workshopen i son leds av Yassell från Yassballet från Göteborg. Mycket populärt arrangemang. Vi har nu stängt anmälan för följare. Anmälan fortsatt öppen för par samt förare. 

Mer info på föreningens webb.

Eventet finns också på Facebook.

På kvällen har vi son-fest på Hotell Havanna med middag och dans till son och salsa. Kom uppklädd. Mer info.


Sist men inte minst så kan vi berätta att idag den 5e februari så startar återigen en nybörjarkurs. Tjugo stycken nya i salsan ska guidas av vår egen Louise, Guillermo från Salsakurs.se, som föreningen samarbetar med, samt några behjälpliga medlemmar. Ska bli kul att träffa dessa nya dansare. Och sedan är en fortsättningskurs påtänkt med start efter påsk.


Varma hälsningar från styrelsen i Salsa Kulturförening Varberg
Lollo, Ulrika, Louise, Anna Maria, Ingela, Niklas och Björn


Finstilt
Bli medlem här och betala via swish eller bankgiro. 
I våra socialdanstillfällen förekommer det att vi tar foton samt filmar för publicering i sociala media. Om du inte vill vara med på foto och film så säg till så undviker vi självklart att fånga dig på bild
.